EIGENSCHAPPEN

Loodswoning is een industrieel no-nonsense woonconcept. De oervorm van een bedrijfsloods met zadeldak. Geschikt gemaakt om in te wonen. De toegevoegde waarde van het ontwerp bestaat onder andere uit het exterieur van de woning en het isolerende vermogen van de gevels, het dak en toegepaste glaspartijen. De kern van de woning is een stalen frame met gevels en daken van hoogwaardig geïsoleerde sandwichpanelen en robuuste kozijnen en deuren. Voor de kleurstelling van de buitengevel en de kozijnen en deuren zijn meerdere kleuren beschikbaar.

loodswoning-700px

Oplevering

Een Loodswoning wordt sleutelklaar opgeleverd. Er is keuze uit twee formaten (107 en 142 m2 BVO), meerdere indelingen (van heel open tot meerdere scheidingswanden), kleur gevels en kleur kozijnen. Klik hier voor de prijzen.

eigenschappen-ext1eigenschappen-int1

Duurzaam

In tegenstelling tot de meer traditionele woningbouw met steen of houtskelet gaat Loodswoning van een zichtbare onwrikbare staalconstructie uit. Die onwrikbaarheid komt tevens voort uit zichtbare windverbanden. Staalbouw is beslist niet nieuw. Woningen in staal zijn (veelal in combinatie met glas) alledaags, precies zoals de meeste grote kantoorcomplexen, ziekenhuizen, stationshallen, vliegvelden en wolkenkrabbers. Wereldbefaamde architecten als Mies van der Rohe, Walter Gropius, Richard Neutra en Jean Prouvé ontlenen grotendeels hun bekendheid aan staalbouw. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel bijzondere huizen uit staal buitenproportioneel in architectuurmagazines worden belicht. Staal is een duurzaam en veelzijdig bouwproduct. Het laat zich goed bewerken, omsmelten en hergebruiken. Het voldoet helemaal aan het ‘cradle2cradle’ kringloopprincipe. De solide staalconstructie van elke Loodswoning wordt in de fabrieken van Hardeman Systeembouw in Veenendaal voorgefabriceerd (verzinkt of keuze uit meerdere RAL kleuren).

Industriële uitstraling en zichtbaarheid van bouwmaterialen

Loodswoning heeft een loftachtige en op alle fronten industriële uitstraling. Het is dus geen traditionele woning met vlakke wanden en plafonds. De staalconstructie van spanten, kolommen, verbindingen en windverbanden is in een Loodswoning zichtbaar. De constructie wordt dus niet gecamoufleerd. Dit geeft een robuust design.

eigenschappen-constructie-detail1eigenschappen-constructie-detail2

Juist het industriële karakter met zichtbare ruwe verbindingen en schroeven, lasnaden en boutkoppen, geven een eerlijk, robuust en ambachtelijk effect.

Zoals bij alle bouwmaterialen werkt ook staal bij temperatuurwisselingen. Volledig houten woningen produceren bij wind en regen meer geluiden dan bijvoorbeeld een bunker van beton. Ook een Loodswoning kan reageren op snelle temperatuurwisselingen waardoor geluidjes van de werking van de materialen kunnen voorkomen. Omgevingsgeluiden komen uiteraard ook voort door de open structuur van de woning zelf.

Bouwtijd

Doordat alle basisonderdelen van een Loodswoning worden geprefabriceerd, ontstaat op de bouwplaats zelf een korte bouwtijd. De bouwconstructie (en ook de sandwichpanelen en gevelbedekking) worden op maat naar de bouwlocatie getransporteerd en vervolgens gemonteerd. De bouwwijze is efficiënt en ecologisch. Op de bouwplaats komen nauwelijks restmaterialen vrij en de CO2 uitstoot is uiterst beperkt. Inclusief de voorbereidingstijd van de fundering is een Loodswoning meestal in ruim één maand wind- en waterdicht. Daarna start de afbouw van het interieur met tussenwanden voor open, halfgesloten of gesloten ruimten.

Omdat de staalconstructie, de gevel- en dakelementen, kozijnen en deuren van een Loodswoning volledig worden voorbereid, zijn tijdens de bouw geen aanpassingen meer mogelijk.

Muren en glas

Muren van huizen bestaan in Nederland gewoonlijk uit een binnenmuur, een spouw en een buitenmuur. De binnenmuur bestaat meestal uit beton, kalkzandsteen of gipsblokken of hout. De spouw is opgevuld met isolatiemateriaal, bijvoorbeeld steenwol. De buitenmuur vormt tevens de gevelbedekking, geeft de woning dus het ‘esthetische gezicht’ en bestaat in de woningbouw vaak uit (schoon)metselwerk of houten betimmering. Andere materialen die tevens de ‘muur’ (afdichting) tussen het binnenklimaat en het buitenklimaat vormen zijn glaspartijen en deuren. Alle bouwmaterialen hebben grote invloed op de isolatiewaarde van een huis, dus ook op de energiezuinigheid. De energiezuinigheid van een woning is overigens niet alleen afhankelijk van de toegepaste isolatiematerialen, maar ook van de gekozen verwarming- en koelingssystemen, ligging van de woning op de zon en het toelaten van natuurlijke warmte en licht.

Op basis van de energie-eisen die de overheid aan huizen stelt (EPC: Energie Prestatie Coëfficient) en thermische isolatie eisen via het bouwbesluit worden muren gestaag dikker (gemiddeld 40 cm, maar ook al ruim daarboven). De dikte van de muur heeft directe invloed op het netto woonoppervlak van de woning. De totaaloppervlakte van een huis wordt aangegeven met bruto vloeroppervlak (BVO), dit is de buitenomtrek van een huis. Hoe dikker de muren, hoe minder netto woonoppervlakte (NVO) men overhoudt. De overheid eist nu maximaal EPC 0,4, in 2020 EPC 0, dit wil zeggen dat een nieuwe woning dan energieneutraal qua klimaatsysteem moet zijn. Loodswoning voldoet aan de eisen die zijn gesteld door de overheid.

De thermische isolatiegraad van muren wordt weergegeven in een Rc-waarde, dit geeft een beeld van de warmteweerstand van de constructie. Hoe hoger de waarde, hoe groter het isolatievermogen. In 2017 is de eis van gevels minimaal Rc 4,5 en van daken minimaal Rc 6. De gevels en daken van een Loodswoning hebben een Rc-waarde van 6,4 dus boven de wettelijke eis.

Naast de muren hebben de kozijnen en glaspartijen eveneens grote invloed op de EPC waarde van een huis. Loodswoning heeft robuuste, onderhoudsarme aluminium kozijnen en deuren en drievoudig hoog rendementsglas (triple glas). In de glasopbouw van triple glas bevinden zich twee luchtspouwen die met argongas zijn gevuld. De isolatiewaarde van glas wordt weergegeven met een zogenaamde u-waarde (hoe lager, hoe beter). De u-waarde van het door Loodswoning toegepaste glas is, afhankelijk van de dikte en grootte, gemiddeld u=0,7.

eigenschappen-kozijn-detail1eigenschappen-kozijn-detail2

Veel glas heeft voordelen maar ook nadelen. Veel transparantie met de binnen- en buitenruimte is aantrekkelijk, maar er dient terdege rekening te worden gehouden met de ligging van de woning op de zonnestand. De ligging van de woning heeft, zoals elke woning, directe gevolgen voor het opwarmen, afkoelen en de energiezuinigheid. Grote glasoppervlaktes hebben hierop veel invloed. Een woning met glas gericht op het zuiden warmt bijvoorbeeld snel op. De juiste ligging van de woning op de zon is daarom van essentieel belang en met zonwering of buitenlamellen kan het binnenklimaat indien gewenst worden bijgeregeld.

Loodswoning sandwichpaneel gevelelementen

De muren van een Loodswoning bestaan uit duurzame beproefde 14 cm dikke sandwichpaneel gevelelementen, bestaande uit twee staalplaten met een PIRplus-isolatievulling ertussen. Een innovatief bouwmateriaal dat door de bouwer van Loodswoning (Hardeman Systeembouw) zelf is ontwikkeld en in eigen fabrieken wordt geproduceerd. De sandwichpanelen worden ook geëxporteerd (onder andere naar zeer klimaatgevoelige landen in Scandinavië en naar IJsland en Canada). Deze gevelelementen worden volop toegepast in kantoorcomplexen, ziekenhuizen, hotels, cruiseschepen, hoogwaardig geïsoleerde industriehallen en in de woningbouw. De panelen hebben een zeer hoge isolatiegraad (Rc 6,4) en een bewezen lange levensduur. Ze zijn brandwerend en vlamdovend.

Voor de buitenkant van de sandwichpanelen heeft Loodswoning de keuze uit meerdere kleuren. De binnenzijde van de panelen hebben een vast profiel en de kleurstelling is standaard altijd gebroken wit. Andere kleuren zijn niet mogelijk. Voor de ophanging van zware kunstwerken zijn meerdere ophangsystemen mogelijk. Lichtere objecten kunnen prima met magneethaken worden opgehangen. In de sandwichpanelen kan worden geboord, alleen blijven de gaatjes zichtbaar. Het advies is dus om dit zo weinig mogelijk te doen. Deze gaatjes kunnen naderhand namelijk alleen door een professionele firma (nagenoeg) onzichtbaar worden opgevuld. Vanzelfsprekend is het mogelijk binnen een extra voorzetwand van bijvoorbeeld gipsplaten voor de sandwichpanelen te plaatsen (in eigen beheer). Echter, dit doet afbreuk aan het industriële karakter van de woning en een extra voorzetmuur neemt bovendien woonoppervlak in beslag.

De sandwichpanelen zijn dampdicht met een gesloten cellen isolatiesysteem welke geen vocht kan opnemen en ook niet kan schimmelen. De PIR (polyisocyanuraat) vulling komt van BASF en is een verbinding van twee componenten: polyol en isocynanaat. De sandwichpanelen van elke Loodswoning worden in de fabrieken van Hardeman Systeembouw geproduceerd en op maat voorbereid, vervolgens naar de bouwplaats getransporteerd en op de staalconstructie gemonteerd.

De bouwmethodiek van Loodswoning gaat uit van dampdicht bouwen. De wanden ademen niet omdat de wanden luchtdicht zijn. Een andere bouwmethodiek is dampopen bouwen. Ademen klinkt gezond en wordt daarom vooral om promotionele redenen als voordeel, vooral in de houtskeletbouw, aangehaald. Maar ook bij dampopen bouwen wordt evengoed vaak een dampscherm aan de binnenzijde van de wand aangebracht waardoor het damptransport minimaal is. Een woning moet en mag in feite niet ademen door de daken en gevels, maar wel met behulp van een efficiënt ventilatiesysteem en natuurlijke ventilatie.

Gevelbedekking

De muren van een Loodswoning voldoen uiteraard aan de geluidseisen van het Bouwbesluit (> 20 Db). De lage massa van de muren zorgt ervoor dat de geluidsisolatie lager is dan bij een massief betonnen of gemetselde woning met dikke muren. Harde regenslag of hagel is in een Loodswoning, mede door de open structuur van de woning, meer hoorbaar dan in een uit steen en dakpannen opgetrokken huis. Het geluid wordt niet als storend ervaren, eerder als gezellig.

Draadloze en mobiele netwerken

In moderne goed geïsoleerde huizen werken mobiele telefoonverbindingen (en soms ook WiFi verbindingen) vaak slecht. Iedereen heeft wel de ervaring met mobiele telefonie: buiten werkt het prima, maar binnen valt de verbinding steeds weg.

Voor wat betreft Wi-Fi is er bij Loodswoning geen probleem omdat de woning een open structuur heeft zodat het Wi-Fi signaal overal goed zal zijn. Met een Wi-Fi Range Extender kan, indien gewenst, het draadloze netwerk verder worden versterkt, maar dat zal normaliter niet nodig zijn. Sommige producten plaats je gewoonweg zonder rommelige bedrading in het stopcontact en het werkt. De meeste Wi-Fi Range Extenders ondersteunen alle bestaande beveiligingsstandaarden.

Voor draadloze telefonie via mobiele netwerken ligt het ingewikkelder. Zwakke signaalomgevingen bieden een slechte dekking binnenshuis waardoor de gesprekskwaliteit slecht is. De beste verbinding krijgt men bij het raam. Sinds kort zijn hiervoor 4G-adapters en GSM Repeaters op de markt gekomen. De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel. Wij adviseren kopers van een Loodswoning deskundig advies in te winnen.

 

Samengevat, de ideale Loodswoning koper houdt van:

  • veel (open) ruimte, met doorkijkjes en verrassende plekken en beslist niet van hokkerig wonen maar van vrijheid
  • van de industriële uitstraling van de woning, zichtbare constructies en misschien zelfs zichtbare installaties
  • contact met de medebewoners en leefomgeving, stoort zich niet aan geluiden van buiten
  • innovatieve en duurzame producten en bouwmaterialen
  • puurheid, niet van allerlei bouwfranjes, dakkapelletjes en nisjes; minder is meer
  • van verse lucht; vanwege de hoge isolatiegraad is een ventilatiesysteem handig, maar een raam moet ook open kunnen
  • een industriële en ambachtelijke afwerking, bijvoorbeeld een lasspetter stoort hem niet, niet alles hoeft in hoogglans afgelakt te zijn
  • licht en transparantie tussen binnen en buiten, heeft affiniteit met wisselende klimaatomstandigheden

Kortom, Loodswoning is een opvallend no-nonsense huis die velen heel veel plezier en woongenot zal geven. De juiste keuze voor mensen optimale woonvrijheid koesteren. En dat tegen een relatief aantrekkelijk en zeer concurrerende prijs.